Тема България срещу Румъния

За всичко което не се връзва с темите на останалите форуми
Правила на форума
Моля, прочетете Правилата на форума преди да пишете.
MuSTaKa
Обратна връзка:

Re: Тема България срещу Румъния

Мнение от MuSTaKa »

Кламерчо, първо дето единственият им свестен град Букурещ е на 50 километра от Русе, и второ - като живеят по-добре, защо техните цени са по-високи и припкат при нас?
Щото са баровци ли? Съмнявам се.
Колкото до Дачията - ами протекции си имат от Франция, затова. Иначе не е голям престиж, то и Москвич изкараха лимузина преди четири години, ама си е бозица.
Изображение
Интер, Нотингам, Аякс
бяха тука преди вас,
те нарекоха стадиона
"Гробище за шампиони"
PeacemakeeR

Мнение от PeacemakeeR »

Дачиите са такива каруци , че нямам думи !!! :giggle: :D
MrDeqn

Мнение от MrDeqn »

Ние сме си най-добре ! ;)
НиКи

Мнение от НиКи »

Аз не мога да разбера защо някои си мислят че всичко лошо което ние имаме те го нямат?! Аз съм ходил в Румъния и знам какво е(макар че не бях там скоро). Пътищата им по зле от нашите, да не говорим с колко пъти повече са им циганите. Вярно е че ние не сме особено добре във доста показатели, но не трябва да бъдем толкова критични към себе си...
Изображение

ЦСКА - Убиецът на гиганти

Изображение
klamer4o
Обратна връзка:

Мнение от klamer4o »

_hi6tnika_ написа:е не съм видел голи бременни жени да се къпят или още други простотии, верно е , че има цигани, но голяма част от тия неща ги нема
Между другото в лионка забележете някой коли са със затъмнение номера. Тва е щото снимките са от БГ :envy:
Изображение
Изображение
kyynadd
BFL Team™

Мнение от kyynadd »

Не съм ходил в Румъния, не съм я и наблюдавал. Само погледнете пътната карта - имат 1 магистрала, а са поне 2-3 пъти по големи от нас. Това стига.
Zeeyo

Мнение от Zeeyo »

MuSTaKa написа:
Zeeyo написа:Българинът винаги е чакал някои друг да го оправи а не да си седне на задникт ( с извинение ) и да се оправи сам, не ми ли вярвате?Ето едно доказателство.Тръгнали сме да си търсим "ЦАР" из Европа а не да изберем някой от наща държава и съответно кой сме избрали? Някой си ФЕРДИНАНД за който никой не е чувал никога.Тропкат си му на вратата наще хора и тои ХОП, вече е ЦАР.Ами мисля че това е пределно достатачно.

А относно темата - Или ще я изтрият или целият форум ще ме псува но аз съм доволен от това - поне ще са научили истината
А ако има някоя друга правописна грешка - на 13 съм и мисля че все пак съм човек и имам право на грешки
А относно Румъния - И аз я мразя :D
Като си на 13 - поне имаш време да научиш някои работи.
Като например, че по време на османското завоевание цялата българска аристокрация е избита и разселена, а социалното ниво е сведено при всички до минимума. Буквално - "рая" сме били. Затова нямаме потомствена аристокрация като на запад. И въпреки това българският народ осъществява един велик прелом в историята си, наречен БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ, при който изграждаме собствена буржоазия, интелигенция, просветна и църковна система не просто в собствената си държава, не и с нейната подкрепа, а в условията на чужд гнет и потисничество. А Влашко и Молдова никога не са били с нашия статут, защото се падат някъде далеч на десния фланг на Османската империя - те винаги са били автономни. Докато ние - в чрево Адово, на 100 километра от Истанбул.
И въпреки всичко в началото на ХХ век се изправяме като демографски, икономически и военно най-силната държава на Балканите, а през 1916 година тия твои убави румънци им разпорваме дупенцата от е*ане при Тутракан.
Та за Фердинанд - нямали сме аристокрация, затова се търси чужд благородник, който по Търновската Конституция не бива да е родственик на властващите в Европа династии. Батенберг е немски принц, Фердинанд пък е представител на една от най-влиятелните династии в европейската история - на Кобург-готите.
И да, мой човек, ЦАР е - тоест "цезар" или император. През Средновековието само трима владетели са се наричали императори - на Свещената Римска империя, на Византийската империя и на Царство България. За разлика от влашката сган, която до 19-ти век няма независима държава, както и собствена азбука и си ползва нашата.
На 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния и до 5-6 септ. след шеметни бойни действия 60 000-на румънска армия е унищожена при крепостта Тутракан. След няколко дни са овладяни Добрич и Силистра, над румънските войски в Добруджа надвисва катастрофа. Тогава Русия като съюзник на Румъния в Антантата й изпраща цяла армия на помощ, която се състои от 2 пехотни и 1 конна дивизия, състоящи се от руснаци; още 1 пехотна дивизия съставена от сърби и хървати живеещи в Русия, а също така и артилерийски корпус. Тези сили са равни на българските, действащи в Добруджа - 3 пехотни и 1 конна дивизия, като заедно с тях се сражават и 1 турска дивизия съставена от слабо обучени сирийски араби, както и 1 германска бригада от 4 дружини. На страната на руската армия обаче се бият и 5 румънски дивизии и 1 конна бригада, артилерийски полкове и картечни роти. Руско-румънските сили са общо 70 дружини срещу 43 български и 19 съюзнически. Флангът на противника е осигурен от огромния руски черноморски флот, съставен от няколко нови броненосеца, десетки крайцери, стотици миноносци, подводници, катери. Артилелерията им покрива едва ли не половин Добруджа. А в морето срещу всичко това ние разполагаме само с 6 остарели миноносеца от типа на "Дръзки".
Сред българското командване е имало и опасения, че някои от войниците може да откажат да се бият срещу освободителите си от 1878 г., но те се оказват напразни. Пламват яростни погранични боеве, паралелно с тях на 5 септ. руската 61-ва дивизия, подпомагана от 6 ескадрона атакува българските позиции край Добрич. Руските ескадрони са избити до крак от атакуващите български батареи. С огромни загуби са отблъснати руските пехотинци. В следващите дни се разразяват боеве по цялата линия от Дунав до Черно Море. Към Добрич руснаците изпращат нови 2 дивизии. Българското командване противопоставя на тях само нестроеви войници - готвачи, санитари и граждански доброволци, въоръжени с пушките на убитите през миналите дни. Тази набързо скалъпена войска атакува на нож с "Ура" руските вериги. Руснаците дочакват удара, но набързо са сметени и след кратък бой побягват назад, кой знае защо също викайки "Ура". Поради това собствените им картечни роти в тила първоначално ги взимат за настъпващи българи...
На 7 септ. в боя влиза и сърбо-хърватската дивизия, която се оказва (поне според генерал Христов) най-коравият противник на Добруджанския фронт.. Тя едва не пробива българските позиции. Налага се конната дивизия на генерал Колев (бесарабски българин) да я удари във фланг и тил. Именно тази конна дивизия става големият герой в тези битки. Със своята бърза и ловка маневреност тя запушва дупки в тила, разкъсва вражески позиции, напада във фланг, или изненадващо налита на походни колони в дълбокия тил. Дори след години всеизвестният германски генерал Гудериан казва: "Учил съм се на танкова война от действията на генерал Колев с конницата му в Добруджа".
След провала при Добрич руско-румънските войски се оттеглят в Северна Добруджа на готовата Кубадинска позиция на няколко километра от линията Кюстенджа-Черна вода. Освободена е Южна Добруджа, отнета ни през 1913 г. Но през пристанището на Кюстенджа руската армия стоварва попълнения, артилерия, казашка конница. На свой ред румънците насочват натам цяла нова армия. След неуспешната атака на Кубадинската позиция (17-19 септ.) българската армия минава временно в отбрана срещу три пъти по-многобройния противник. Руснаците настъпваг на 1 окт. към височините край с. Енгес и Казичи, и българските позиции при Бетаул и Софулар. Цял ден бойците на 3-а армия, неколкократно по-малко от руснаците, отбиват атака след атака. Привечер в контраатака се впуска конницата на ген. Колев и обръща руснаците в паническо бягство. Пак тогава трета румънска армия минава Дунав при Рахово в тила на българите. Двете стоварени румънски дивизии имат срещу себе си две български гранични роти, които се бият цял ден и отстъпват чак късно вечерта. През нощта обаче граничарите внезапно нападат румънците, които не знаят колко малко са нашите, побягват и губят заетите позиции. Сред румънците настава пълно безредие. Мостът им е скъсан от мина и в паниката генералния щаб си връща войските обратно в Румъния.
На 19 окт. 3-та българска армия започва атака на Кубадинските позиции и ги пробива на 21 окт. Единствено руснаците оказват по-сериозна съпротива. Особено страшна е битката при Кубадин, в която 4-та пехотна дивизия се бие "на нож" с руснаците цели 6 часа! Накрая руската дивизия е унищожена, а бойното й знаме пленено. По-късно са пленени и знамената на другите две дивизии (трите флага и днес може да се видят във Военно-историческия музей на България). Преследването на разбитите части става тежко поради проливните дъждове. Макар и разбити руснаците и румънците все още са по-многобройни и ариергардите им се сражават до край. В края на октомври руснаците дори пробват контранастъпление, но атаките им са отбити с огромни загуби. Българските войски остават по-малко, тъй като Първа шопска дивизия вече е преминала Дунав и настъпва към Букурещ. При река Ардисен срещу нея излизат две румънски дивизии. Те са пометени и напълно смазани от шопите, които влизат в Букурещ и превземат румънската столица, организирайки тържествен парад в центъра й за ужас на безпомощните румънци. В този момент България триумфира! Оцелелите руски части се предават на българите и Българо-руския фронт се измества чак по река Серет в Молдова. Но в Русия избухва Февруарската революция и активните бойни действия са прекратени.
Виждам си любознателен - та да се научиш.

Колкото до цифричките там - от 23 млн население близо 8 милиона са "румънизирани" цигани, и това не е майтап или обида - точно такива са.
А територията им е толкова голяма, защото по Берлинския, Букурещкия и Трианонския договор заграбват нашата Северна Добруджа (и насилствено я обезбългаряват), както и цяла Трансилвания, тоест една трета от Унгария. Там и до днес живеят 3 милиона унгарци.

Колкото до икономиката им - прогнила е като нашата, а и социалната диференциация е много по-голяма - богатите са дори по-богати, а бедстващите и мизерстващите - много по-голям процент от населението, отколкото тук.

И за финал един виц: Защо има румънска армия?
За да има по-слаба от италианската!
Приятел, това е историята ни.Съгласен съм в историята сме много велики но сега какво сме?Спомни си златният век.България е имала достъп до 3 морета и 30-40 години след това сме си били даже по мизерни и от в момента поради причината "Османско робство" и какъв е изводът? Че почети винаги сме си имали некъдърни политици който ще си продадът задникът за пари.А и да довърша .. Както казах това всичко е история ама мен повече ме грее какво е сега :S :S :S

А до НиКи :
НиКи написа:Аз не мога да разбера защо някои си мислят че всичко лошо което ние имаме те го нямат?! Аз съм ходил в Румъния и знам какво е(макар че не бях там скоро). Пътищата им по зле от нашите, да не говорим с колко пъти повече са им циганите. Вярно е че ние не сме особено добре във доста показатели, но не трябва да бъдем толкова критични към себе си...

Ами приятел аз ходих миналата година,не ми беше много приятно там но улиците са много по хубави от нашите.Само проблема им е трафика - Ужасно голям трафик има но все пак улиците са на "Европейско Ниво"

А до hi6tnika :
_hi6tnika_ написа:http://ziza.ru/2007/09/28/dobro_pozhalo ... _foto.html :devil: а добре дошли в РОМъния :rofl:
Мой човек,съгласен съм че има някой снимки който са от Румния и са ужасно зле но хаиде докажи ми примерно че оня човек дето е легнал и пикае е от Румъния? Или за бременната жена можеш ли да ми докажеш? Хаиде да не се излагаме .. половината снимки ги има в интернет под тага "funny pictures"
kyynadd
BFL Team™

Мнение от kyynadd »

Приятел на моменти пишеш глупости. Казваш че 30-40 години след златния век сме паднали под османско робство. Това е пълнма глупост. Паднали сме чак след 400-500 години.
А че сме се запазили в най-извратената и ненормална държава (по онова време) е нещо уникално. Ще ви извадя някои извадки от книгата на Срефан Цанев - Български хроники - 2 том. Вижте само колко данъци сме плащали:
ресм-и бенак, ресм- буюндурк, ресм-и чифт, тасма акчеси - данъци плащани защото сме изпозлвали "земята на султана"
адем-и ангам - данък плащам че имаш овце, ресм-и агъл - данък плащан ако имаш кози отлук хакъ - за сеното, рес-и бостан - за зелемнчукова градина, яве - за намерен загубен добитък.
ресм-и гердек - ако решиш да се жениш. Ако пък нещеш да се жениш - ресм-и мюджеред - за това че си егрен. Ама пък ако решиш да се жениш плащаш бад-и хава - сватбен данък. Ако искаш къща с комин, трябва да платиш - ресм-и духан - данък за димнина.
За кефа че си поданик на султана плащаш ресм-и духан. Това са редовните данъци. Имало и допълнителни.
Трябва да се плати и на спатията данъче - ресм-и ниябет. Не може да се мине и без данък за събирачите на данъци - адет-и гуляме.
Досещате се сигурно че по време на война се плащали 2-3 "скромни" данъка за пушки и провизии.
Ако си мислите че това са уникални данъци четете какво става надолу.
Като един немисюлманин навърши 15 години плаща данък затова че може да носи главата на раменете си - джизие. За пълнолетие също се плащало данък. Плащало се данък за земята която имаш, а после ти взимали половината производство.
Има още към 1 страница с данъци. А сега ми кажете вие няма ли да станете мисюлманин при толкова данъци? Ако си мисюлманин почти всички данъци отпадат. А сега се чудете как сме се съхранили. Никой не може да ме убеди че друг народ е минал през такова нещо. Гърците - подалеч са от Истанбул, знаем че са хитри и с търговията са си изкарвали доста пари. Сърбите - много далеч от Истанбул, със сигурно са живели по-споконо. Албанците - те веднага са се покръстили, затова сега са мисюлмани.
Толкоз.
m0za4k0

Мнение от m0za4k0 »

Наистина книгите "Български Хроники",първи и втори том, са уникални книги, но според мен важно е да оцениш кое е преувеличеното в тези книги, защото не всичко писано в тях е истина :)
Армейци Добрич Фен Клуб
Изображение
ЦСКА, ЦСКА, ЦСКА, ЦСКА....
kyynadd
BFL Team™

Мнение от kyynadd »

m0za4k0 написа:Наистина книгите "Български Хроники",първи и втори том, са уникални книги, но според мен важно е да оцениш кое е преувеличеното в тези книги, защото не всичко писано в тях е истина :)
И това е вярно, но законите по горе не мисля че автора си ги е измислял.
m0za4k0

Мнение от m0za4k0 »

прав си :nod: аз говоря по принцип
Армейци Добрич Фен Клуб
Изображение
ЦСКА, ЦСКА, ЦСКА, ЦСКА....
MuSTaKa
Обратна връзка:

Мнение от MuSTaKa »

В допълнение към kyynadd...

В системата на Османската държава съществува т. нар. двойна система на експлоатация.
Това означава, че населението плаща веднъж на местния феодален господар (обикновено спахия) всички тия данъци и втори път плаща на държавната хазна същите данъци. Единствената разлика е, че джизието се плаща само на държавата. То, от своя страна, често превишава сумата на всички останали (към 30) данъка, взети заедно.

И това са само фиксираните данъци.
Всичко останало зависи от болния мозък на местния феодал - например да те кара да му построиш мост над реката, а след това да ти иска такса, когато минаваш по него.
Да дойде у вас, да ти изяде яденето, да изнасили дъщеря ти и така нататък, след което да му плащаш данък за "изхабени зъби" с гяурско ядене. Или за изхабени подкови на коня му.
И така нататък и така нататък.
Да не забравяме също така, че данъците, които сме плащали на държавата, отивали за заплати на еничарите... Тоест, сами сме били принуждавани да храним собствените си тирани, които пък са собствените ни деца, взети по кръвния данък.

Между 27 и 29 поколения от предците ни са минали през тоя ад и са се съхранили. Не се ебавайте с това.

Колкото до управниците ни - ами преди много години са били съвсем други хора - несъвършени, разбира се, но някои са били много интелигентни, други - много влиятелни, но почти всички - отчаяни патриоти.
Изображение
Интер, Нотингам, Аякс
бяха тука преди вас,
те нарекоха стадиона
"Гробище за шампиони"
kyynadd
BFL Team™

Мнение от kyynadd »

MuSTaKa написа:
но почти всички - отчаяни патриоти.
Ей това липсва.