Значи ще ги разделя по групи (и ще оценявам по десетобалната):
Графика: На ПЕС е по-добра. Детайлите по играчите и стадионите са добри. Дребни екстри като светлинните табла, които са динамични в ПЕС ме радват.
Освен това съдията във ФИФА се щура като луд по терена, докато в ПЕС съдията показва решенията си.
ПЕС- 8; ФИФА- 5.5
Звук: Тук вече ФИФА печели. По-богат коментар и повече песни на агитките + богат саундтрак, макар и не особено добър.
ПЕС-4 ; ФИФА - 6.5
Менюта и външно оформление: Нелогичните менюта във ФИФА ме дразнят, но като цяло са равностойни.
ПЕС-7; ФИФА -6.5
Системни изисквания: Тук ФИФА печели, макар че с компютър за $500 спокойно ще си играете ПЕС на голяма резолюция.
ФИФА- 9; ПЕС- 6.5
Брой отбори и първенства: Тук естествено ФИФА печели, макар че надали някога ще седна да играя с отбор от 2 Бундеслига :~)
ФИФА- 9; ПЕС-6
Богатство на режимите на игра: Тук ПЕС смазва с уникалната си ML, за сметка на недоиздяланата MM на ФИФА. П.П> Режима на тренировка в ПЕС също е много по-изпипан
ПЕС-9.5; ФИФА- 5.5
Мултиплейър: В ПЕС има добър мулти, но във ФИФА е една идея по-напред.
ФИФА - 8; ПЕС- 6.5
Възможности за настройка на стратегиите: Тук отново ПЕС е много по-добър. Възможности за динамична настройка на тактики, позиции и взаимодейства между играчите. Във ФИФА също има подобна функция, но тя е много по-бедна, а и не е динамична.
ПЕС- 10; ФИФА - 5
Геймплей (тук се дават до 20 точки):ПЕС е невероятен с изпипаните и точни движения, с финтовете и ударите. Единствено съдията във ФИФА е по-добър. Богатството на финтове,пасове и удари е страхотно, а и от ЕА са копирали страшно много неща.
Да отбележа, че за начинаещи ФИФА е по-лесна (например играчът ти сам си следи противника или идващата топка), но за майстори ПЕС е по-добър.
ПЕС- 17 точки; ФИФА- 7 точки
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: От 100 възможни точки ПЕС печели с 74.5, а ФИФА получава 62.
Ако от ЕА спрат да крадат от КОНАМИ може и да имат късмет, но за сега ФИФА диша прахта на ПЕС
П.П. И за да не кажете нещо играя ФИФА от 2002 година, а в периода 2005-2006 съм играл ФИФА всеки ден поне по 3 часа, но просто ПЕС е по-добър.